Alman Kurdu (Deutscher Schäferhund)
Alman Çoban Köpeği veya diğer adıyla Alman Kurdu (Deutscher Schäferhund), Almanya kökenli, çok sevilen ve rağbet gören bir köpek ırkıdır. Türkçe’ de bazen “kurt köpeği” olarak da anılırlar. Büyük bir ırk olması, atletik vücudu ve yüksek zekası, verilecek olan iyi bir eğitimle birleştiğinde Alman Kurdu’ nu mükemmel bir aile, koruma veya istendiğinde iyi bir iş köpeğine dönüştürür.
Alman Kurdu Tarihçesi
Alman Kurdu ‘nun öyküsü 1899 yılında Max Emil Friedrich Von Stephanitz adlı Alman süvari subayı ile başlar. Max Von Stephanitz 30 Aralık 1864 yılında Berlin’ de doğdu. Öğrenimini bitirdikten sonra çiftçi olarak yaşamını sürdürmek istiyordu ancak annesinin isteği ile orduya katıldı. Bu arada Berlin Veteriner Koleji’nde okuyarak köpekler üzerine çalıştı ve köpeklerin üretimi, eğitimi, bakımı ve diğer konularda araştırmalar yaptı. 19 yy. sonlarında Almanya’da hem büyük hem de küçük baş sürüleri idare edebilecek bir çoban köpeği eksikliğini gördü. Alman Hükümeti’nin köpek ırklarını geliştirmek için uyguladığı politikadan da yararlanarak bu açıklığı kapatacak bir köpek arayışına girmişti. Max Von Stephanitz’e göre bu köpek, sürüleri kolayca idare etmeli ama aynı zamanda cesaretli, sadık, itaatkar ve becerikli bir yapıya da sahip olmalıydı. Onun düşüncesine göre ancak zeki bir köpek mükemmel bir arkadaş ve iş köpeği olabilirdi.
1899 yılında Max Von Stephanitz, Karlsruhe’ deki bir şovda orta boyda gri-sarı renkte bir köpek dikkatini çekti. Bu köpek uysal, güçlü ve dayanıklı bir görünüme sahipti. Bu köpek “Hektor Linksrhein” idi. Stephanitz bu köpeği satın alarak adını “Horand Von Grafrath” olarak değiştirdi. Birkaç hafta sonra 22 Nisan 1899 yılında Stephanitz, Arthur Meyer ve dokuz arkadaşı ile birlikte bugün de dünyanın en köklü ve en kapsamlı köpek kulübü olan ve aynı zamanda da Alman Çoban Köpekleri’nin şeceresini tutan “Verein Für Deutsche Schaeferhunde” (SV) kurdu ve “Horand von Grafrath” SZ1 şecere numarası ile kaydedilerek ilk Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) ünvanını aldı.
Fiziksel Özellikleri
Alman çoban köpeklerinin ideal boyu dişilerde 57,5 cm, erkeklerde ise 62,5 cm’dir. Ağırlıkları ise yetişkin dişilerde 22-32, erkeklerde ise 35-40 kilogram arasındadır. Yüzü sert hatlıdır ve vücuduna oranla iri bir kafaya sahiptir. Alnı kubbe şeklindedir, burnu uzundur. Burun mantarı siyahtır. Çenesi güçlü olduğundan, keskin ısırışlara sahiptir. Gözleri orta büyüklükte, badem şeklinde ve kahverengidir. Göğüs kafesi geniş ve sağrısı uzundur. Neşeli, zeki ve kendinden emin bakar. Kulakları geniş ve dik, önde ve birbirine paraleldir. Boynu uzundur ve kaldırıp indirerek hareket esnasında hızını ayarlar. Bel hizasının aşağısındaki kuyruğu uzun ve tüylüdür, tüy rengi parlak olup, kızıl renklisi tercih edilmektedir.
Karakteri
Alman Çoban Köpekleri oldukça aktiftirler ve ırk standartlarına göre oldukça kendinden emin bir yapıya sahiptirler. Dikkatli, her an tetikte, korkusuz, eğitilmeye heveslidirler ve görevlerini gönüllü olarak yaparlar. Büyük sadakat ve cesaretleriyle tanınırken, çok vefalı ve sahibine karşı sevecendirler. Ancak bu köpek, ait olduğu insanlarla birlikte olmak ister, çok uzun süre yalnız bırakılmamalıdır. Yalnızca gerekli olduğunda havlarlar. Eğer iyi sosyalleştirilmezlerse insanlara karşı saldırganlaşabilirler. Ayrıca oldukça itaatkar ve kafası kolay kolay karışmayacak yapıdadırlar.
Sağlık
Alman Çoban Köpeklerinin, ortalama ömrü 12-13 yıl civarındadır. 3 hassas noktaları vardır. Kalça çıkığı, mide ve kulaklar. Kalça Çıkığı genelde ebeveynlerden geçer, ameliyat ile düzeltilse bile köpekten tam performans alınamaz. Sindirim sistemleri kısa ve hassastır. Kuru mamanın yanı sıra, barf diyetiyle de (çiğ besin) besleyenler vardır. Kulak düşüklüğü istenmeyen bir durumdur. Genellikle genetiktir. Kulağı düşük köpekler ırk yarışmalarına alınmaz ve üremesi için izin verilmez.
Görevlendirme
Alman Kurdu Evde Beslenir mi?
İstenmeyen Özellikler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tipine özgü, düzgün, akıcı yürümesi, dolu dizgin koşması çok önemlidir. Ayrıca koşarken sırtı yatay kalıp değişmemeli, yalpalayıp sallanmamalı. sırtı kamburlaşmamalıdır. Sırt çizgisindeki eşit olmayan çıkıntılar, beldeki çöküntüler istenmez. Yürümedeki hatalar karşıdan bakıldığında açıkça bellidir ve göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı karakterler yetersizliğin de ötesinde ürkeklik gösterirler.
Kesik veya yatık kulaklar, beyaz renkli tüyler, kesik kuyruk, alttan kapanan çene ve siyah olmayan burun istenmeyen özelliklerin başında gelmektedir.
Bu yazı ilginizi çektiyse bunlara da göz atabilirsiniz: Almanya denince akla gelenler
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.