Almanya Göç Yasası Hakkında Merak Edilenler
01 Mart 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Almanya göç yasası hakkında merak edilen konuları DAS Zeitung okuyucuları için bir araya getirerek açıklamak istedik. Bu yazımızda yeni “Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası” hakkında merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz.
Hâlihazırda nitelikli işçi açığı olan Almanya’nın, AB ülkeleri dışındaki ülkelerden gelecek olan nitelikli işçilere de önümüzdeki yıllarda bu göç yasasıyla kapılarını açması bekleniyor. 2019 verilerine göre Almanya’daki nitelikli işçi sayısının azlığı dikkat çekerken, gelecek on yılda da giderek azalması öngörülüyor. Bu yüzden Almanya’ya yerleşecek nitelikli işçi istihdamını sağlamak amaçlı Almanya göç yasası 01 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yeni Almanya Göç Yasası Kimleri Kapsıyor?
Yeni yasadan faydalanacak olanlar yalnızca yasa kapsamında “nitelikli iş gücü” sayılan kişilerdir. Peki nitelikli iş gücü nedir? Mesleki ya da akademik olarak eğitim almış ve bu eğitimlerini Almanya’daki yetkili makamlarca Almanya’daki mesleki ya da akademik eğitime denk olduğunu ispatlamış kişiler nitelikli iş gücü kapsamına girmektedir.
Nitelikli iş gücü olarak yetkili makamlardan denklik aldığınız takdirde, ikamet izni alabilmek için şu şartları yerine getirmelisiniz:
- Somut bir istihdam verildiyse ve iş vereniniz tarafından “Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis” isimli belge doldurulduysa,
- Meslek icra etme izniniz varsa (veya bu iznin size verileceğine dair teminat aldıysanız) veya Reglementierter Beruf olarak ifade edilen (mesela sağlık alanındaki) bir meslekte çalışmak istiyorsanız,
- Geçerli pasaport, geçiminizi sağlayacak yeterli geçim kaynağı vb. yabancılar hukukuna dayalı diğer şartları yerine getirebiliyorsanız,
Tüm şartları yerine getirdiğiniz takdirde vize başvurusunda bulunmak en doğrusu olacaktır. Aksi takdirde vize başvurunuz işleme alınmayacaktır.
Henüz Bir İşveren Bulamayanlar Ne Yapabilir?
Henüz bir iş veren bulamamış iseniz ancak aldığınız eğitimin Almanya’daki yetkili makamlarca denkliği sağlandıysa, yetkin olduğunuz mesleği icra etmek için nitelikli iş gücü olarak altı aya kadar süreli vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak bu süre dahilinde aileniz Almanya’ya gelip yerleşemez.
Meslek eğitimine denklik almış kişiler çalışacağı işe uygun düzeyde dil eğitimini belgelemiş olmalıdır. Bu düzey genelde B1 olsa da mesleklere göre değişiklik gösterebilir. Almanya göç yasası kapsamında alınan vize ile haftada on saat çalışma ya da staj yapma iznine sahip olursunuz.
Nitelikli iş gücü şartlarını yerine getiriyor ve ek olarak aşağıdaki şartlara sahipseniz AB Mavi Kart (Blaeu Karte EU) başvurusunda da bulunabilirsiniz:
- En az bir yıllığına somut bir istihdamınız var ise
- İstihdamınız sahip olduğunuz yeterlilik ile uyumlu ise
- Yıllık maaşınız brüt en az 55.200 Avro ise
Bu durumda Federal İş Ajansının Onayı gerekmemektedir. Ancak tıp doktoru, mühendislik vb. bazı mesleklerde Federal İş Ajansı onayı gerekmektedir.
Bu koşullar dışında mesleki eğitimini Almanya’da alıp Almanya göç yasasından faydalanmak isteyenler de olabilir. Bir okul ya da işletmede eğitim almak amacıyla seyahat edebilirsiniz. Eğitime ön hazırlık amacıyla ya da meslekle bağlantılı bir dil okulunu ziyaret edebilirsiniz. Eğitime başlamak için en az B1 düzeyinde Almanca bilgisi gereklidir. Eğitimin yanı sıra haftada on saate kadar çalışma izniniz de bulunmaktadır.
► Mesleki denkliğe dair bilgi almak için Federal Hükümetin kendi sayfasını tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.
► Yurt dışından gelen nitelikli iş gücü için yine Federal Hükümetin oluşturduğu diğer sayfaya da bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
► Almanya göç yasası hakkında bu yazıyı beğendiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir:
Yiğit Günal ile Almanya’da Üniversite Eğitimi Hakkında
► Bu yazıdaki bilgiler Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki Dış Temsilcilikleri için açtığı siteden derlenmiştir. Detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.
Listen to “Almanya Göç Yasası Hakkında Genel Bilgiler” on Spreaker.
Geri bildirim: Almanya'nın Türkiye'deki Temsilcilikleri - DAS ZEITUNG