Almanya’da tıp eğitimi

Almanya’da tıp eğitimi

Almanya’da tıp eğitimi almak isteyenleri oldukça zorlu bir süreç beklemektedir. Bu zorlu yolculuğun mükafatı ise, gelecekleri için sunulan mükemmel imkanlardır. Doktorluk mesleği oldukça aktif bir meslek olduğu için; başka bir deyişle birçok sorumlulukla nasıl başa çıkılması gerektiğinin bilinmesinin zorunlu olduğu için, eğitim sürecinde de birçok engel ve kuralla karşılaşmak mümkündür.

Almanya’da tıp eğitimi bir tıbbi denklik sınavı yönetmeliğine dayanmaktadır ve bu yönetmelik de Almanya’ daki halkın sağlık kontrollerinin tam anlamıyla yapılabilmesi için “tüm derslerdeki temel bilgi, beceri ve hünerlerin tamamlanmış olması” gerektiğini vurgulamaktadır.

Bu düzenlemeye göre tıp öğrenimine giriş şartları şunlardır: Lise mezuniyeti, yani lise bitirme sınavını başarı ile geçmiş olmak ya da buna eşdeğer olacak bir yurt dışı mezuniyetine sahip olmak. Almanya genelinde sınırlı sayıda üniversiteye kabul durumu vardır ve istenilen not ortalamasının tutturulmuş olması gerekmektedir. Bu not ortalaması daha sonra üniversiteye kabul kurumu tarafından değerlendirilmektedir.

Not ortalaması ve lise mezuniyet başarısı haricinde tıp öğrenimine kabul için bir engelin daha aşılması gerekmektedir. Bazı üniversiteler “tıp öğrenim dalları sınavı”, halk arasında “tıp sınavı” olarak adlandırılan bu sınavı ayrıca istemektedir. Bu sınavda bilgi, deneyim ve genel öğrenim elverişliliği ölçülmektedir. Bu sınav başvurudan önce üniversite tarafından kabul görülmüş bir sınav merkezinde yapılmaktadır.

Tıp öğreniminin kendisi 12 sömestr 3 ay sürmektedir ve ikiye bölünmüştür. İlk kısım klinik öncesi yani teorik derslerin alındığı, ikinci kısım ise pratik derslerin alındığı bölümden oluşmaktadır. İkinci kısımda öğrencilerin pratik becerileri ölçülmektedir ve stresli hastane ortamıyla nasıl başa çıktıkları değerlendirilmektedir. Fakat genel olarak öğrenim sürecinin ilk kısmında da staj ve hasta bakımı alanında becerilerini sergilemeleri önem arz etmektedir.

Buna ilaveten, biri yazılı biri sözlü olmak üzere iki sınavı daha başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Doktor olarak çalışılabilmesi ve doktor unvanına sahip olunabilmesi için bir doktora öğrenimi de gerekli görülmektedir. Bu tıpta tam zamanlı olarak bir veya iki dönemden oluşmaktadır. Doktora dönemini, önceki öğrenim ile birleştirerek denk bir şekilde yapabilmek de mümkündür.

Lisans ve yüksek lisans öğrenimlerinde son dönemlerde yapılan reformlar dahilinde, Almanya’da tıp eğitimi için de bazı öğrenim süreçlerinde değişikliklere gidilmiştir. Bazı üniversiteler eski sistem ile devam edip öğrenimi tamamen bitirip ve öğrenim sürecinde iki bölümü barındırmakta karar kılmışlardır. Bazı üniversiteler ise, öğrenim süresinde ayrılan bu iki bölümü lisans ve yüksek lisans olarak ayırmışlardır. Bu durumda lisans mezuniyetiyle tıbbi alanda çalışmak mümkün kılınır fakat doktor olarak çalışmanız mümkün olmamaktadır. Bu değişiklik henüz yeni olduğu için lisans diplomasıyla hangi alanlarda çalışılacağı konusunda belirsizlik halen ortadan kalkmış değildir.

Yabancı öğrenciler için pek tabii ki hem öğrenim süresince olacakları sınavlar hem de tıp sınavı için iyi derecede Almanca bilgisine sahip olmaları önemlidir. Bununla birlikte, sınırlı imkanlar olsa da, Almanya’da tıp eğitimi İngilizce olarak da alınabilmektedir. Almanya’ da tamamlanmış bir tıp öğrenimini belgeleyebilen ve ayrıca Almanya’ da yapılmış bir doktoraya sahip doktor unvanını gösterebilen bir kişi tıp alanında oluşturacağı bir kariyere bir adım yaklaşmış bulunmaktadır. Almanya’da tıp eğitimi almış ve başarı ile tamamlamış bir kişi daha sonra tüm Avrupa’ da doktor olarak çalışmaya hak kazanmış olacaktır. Bazı belirli deneyimlere sahip olduktan sonra Avrupa haricinde de doktor olarak çalışmak mümkün olacaktır.

Bu yazıyı sevdiyseniz, bunlar da ilginizi çekebilir: Tıp Almancası Sınavı: telc Deutsch B2-C1 Medizin

telc sınavları hakkında bilgi almak isterseniz burayı tıklayarak DAS Akademie’ye ulaşabilirsiniz.

%d blogcu bunu beğendi: