Almanya’da Üniversite Okumak İçin : Deutschstudent.com

DAS Zeitung olarak, www.deutschstudent.com internet sitesi kurucusu Gürkan Yalçın ile, Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için çok faydalı olacağına inandığımız bir röportaj gerçekleştirdik. Almanya’da üniversite okumak isteyenler için önemli noktalara değinen röportajımızın faydalı olması dileğiyle…

Merhaba Gürkan Bey, ilk olarak sizi tanımayanlar için, kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Gürkan Yalçın. Türkiye’de fizik bölümünde 3. senemi bitirdikten sonra Almanya’ya geldim. Önce Essen de hazırlık eğitimi aldım, sonra Düsseldorf Üniversitesi fizik bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Kendi alanımda birkaç yerde çalıştıktan sonra dil eğitimi aldığım Rheinland Privatschule’de yönetici kadrosunda işe başladım ve yine fizik öğretmenliği de yapıyorum. Bunun yanı sıra 2008 yılında Türkiye’den gelen öğrencilere yol göstermek için tamamen amatör bir şekilde açtığımız Deutschstudent sitesini bugüne kadar kendi alanında bir marka haline getirmeyi başardık.

Bahsettiğiniz internet sitesinde yer alan içeriklere dair bizleri biraz daha bilgilendirir misiniz?

Site iki kısımdan oluşuyor. Kurumsal sayfa ve forum sayfası. Kurumsal sayfamızda Almanya’da birçok üniversitenin tanıtımı yer alıyor. Klasik üniversite tanıtımından farklı olarak, bizim yaptığımız tanıtımlarda, üniversiteler hangi şartlarda kabul veriyor, yurt başvurusu nasıl yapılıyor, nelere dikkat edilmesi gerekiyor vb. konularla ilgili bilgiler veriyoruz. Ve yine elimizden geldiği kadar bilgileri sürekli olarak güncelliyoruz. Bunun yanı sıra Almanya’da eğitimle ilgili daha spesifik konularda (Almanya’da eğitim masrafları, tıp eğitimi şartları veya informatik vb.) makalelerimiz de sitemizde yer alıyor. Forum sayfamızda ise herkes istediği kadar soru yöneltebiliyor ve orayı da bilgi bankası olarak kullanmış oluyoruz.

Peki, Deutschstudent Eğitim Danışmanlığı olarak neler yapıyorsunuz? Bize biraz anlatabilir misiniz?

Aslında biz siteyi 2008 yılında açarken danışmanlık yapmak hiç aklımızda yoktu. Sitemize üye olan öğrenciler, “Siz bu işi herkesten iyi biliyorsunuz ve biz Türkiye’de konuya tam hakim olmayan firmalara çok yüksek ücretler ödüyoruz,” diyerek bizleri teşvik ettiler. Danışman olarak öğrencilerimize sunduğumuz en önemli hizmet aslında, Almanya’da neler yapabileceği veya vize alma konusunda problem yaşayıp yaşamayacakları hakkında bilgi vermek oluyor. Onun dışında üniversitelerden lisans ve yüksek lisans şartlı kabul veya dil şartını sağlayanlara ise direkt kabul alıyoruz. Kendi çalıştığımız özel bir kursa değil, öğrencinin istediği şehir veya bölgelerdeki dil kurslarına kayıtlarını yapıyoruz. Bunu yaparken o bölgede yine belirli bir kursu değil, bölgede yer alan ve yabancı öğrencilere hazırlık eğitimi veren bütün kursların listesini gönderiyoruz. Üniversite ve vize başvuruları için motivasyon mektuplarını Almanca yazıyoruz, Almanca CV’leri yine biz hazırlıyoruz ve Almanya’ya geldikten sonra da 6 ay boyunca bütün bürokratik işlemlerde yardım ediyoruz.

Sosyal medya da kullanıyorsunuz elbette. Z kuşağı size nasıl ulaşıyor? Forum kültürü hâlâ yaşıyor diyebilir miyiz?

İşin aslı sosyal medya konusunda çok aktif değiliz. Bu konuda bilhassa DAS Akademie’yi takdir ediyorum. 🙂 Şunu belirtmem gerekir ki bu konuda sadece Türkiye’de değil Almanya’daki birçok dil kursundan da çok öndesiniz. Bununla birlikte, forum kültürünü yaşatan ender sitelerden biriyiz diyebilirim. Forum sitemizde şimdiye kadar 18 bine yaklaşık başlık açılmış ve 13 yılda yazılan yorum sayısı neredeyse 200 binlere ulaşmış. Sosyal medyanın uzun vadede bugünlerde olduğu kadar etkili olmayacağı kanısındayım. Örneğin bir Facebook grubunda yöneltilen soruyu tekrar ilerde araştırdığınızda bulamayabilirsiniz ama bir konuda araştırma yaparken 2008 yılından bu yana yapılan yorumlarda forum sitemizde arama yaptığınızda 200 bin seçenekten istediğiniz bütün bilgileri bulabilirsiniz. O yüzden forum kültürünü sosyal medya kültüründen çok daha önemli buluyorum, bir nev’i online bilgi kütüphanesi diyebilirim.

Hazır konu buraya gelmişken, Z kuşağından birçok kişinin Almanya’da üniversite, yurtdışında eğitim, çalışma gibi planları var. Sizin bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Öncellikle rahatsız olduğum bir konu bu, Z kuşağı kavramına Türkiye’de çok fazla değinip yeni yetişen bir neslin farklı boyutlara çekilmesi. Bu nesile Z kuşağı ismi koyup onları sosyal medya bağımlısı yapıyorlar ve çocukları orada istedikleri gibi yönlendiriyorlar. Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut ekonomik ve sosyal problemlerden dolayı sadece lise bitiren, yani Türkiye’de sıkça kullanılan tanımla Z kuşağı değil, birçok insan, artık onları hangi harflerle bir kuşak olarak tanımlıyoruz bilmiyorum, Almanya’ya gelip eğitim almak veya direkt bir iş bulup çalışmak istiyorlar.

Peki, Covid-19 pandemi süreci Almanya’da eğitim almak isteyen kişilerin başvuru süreçlerini nasıl etkiledi? Olumsuz ya da olumlu diyebileceğimiz durumlar yaşandı mı?

Covid-19 pandemi sürecinin ilk 6-7 ayında süreç bayağı bir sancılı geçti ama şu anda öğrencilerin dil kursu veya üniversite eğitimi için gelmelerinde pandemi süreci ile bağlantılı olarak herhangi bir problem yok.

Covid-19 sürecinde Türkiye’de eğitim neredeyse tamamen online olarak gerçekleşti. Almanya’da durum nasıldı? Pandemi süreci Almanya’daki eğitimi etkiledi mi?

Tabii ki etkiledi. Almanya da aynı şekilde, hatta Türkiye’den daha çok online eğitime geçti. İlk aşamada Almanya’daki devlet okulları bu konuda teknik açıdan çok problem yaşadılar. Üniversitelerin birçoğu da aynı şekilde. Bazı üniversiteler zamanla bu süreci çok iyi oturttu, bazıları ise halen sorunlar yaşıyor. Önümüzdeki kış döneminde artık hemen hemen bütün üniversiteler “Hibrid” sistemde eğitim verecekler, yani derslerin belirli bir kısmı normal kampüste, belirli bir kısmı ise online olarak yapılacak.

Siz de Düsseldorf Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu olarak, Almanya’da eğitim almanın avantajlarından bize biraz bahsedebilir misiniz?

Eğitim ve öğretimi farklı olarak incelersek, öğretim açısından özellikle teknik bölümlerde Almanya ile Türkiye arasında çok büyük farklar var. Almanya’da en üst seviyede güncel teknolojiyle, çok daha gelişmiş teknolojik araçlarla ve pratiğe yönelik eğitim alıyorsunuz. Türkiye’de ise maalesef sadece sınav geçmeye yönelik bir eğitim veriliyor. Bu işin öğretim açısından farkıydı. Eğitim olarak en büyük fark ise ilk aşamada bilhassa dilden dolayı problemler yaşasanız da, toplumsal açıdan kendinizi daha faydalı bir birey olarak geliştiriyorsunuz.

Peki Almanya’da yaşamanın, eğitim almanın zorlukları oldu mu?

Elbette oldu. Bunu Almanya’ya yeni gelen herkes mutlaka yaşar. Dili oturtana kadar yeni doğmuş bir bebek gibi oluyorsunuz. Etrafınızda neler oluyor tam olarak anlamaya çalışırken zamanla güven problemi de yaşayabiliyorsunuz. Bu süreci vazgeçmeden atlatmak çok önemli. Dili halledip üniversiteye başlayınca da yine adaptasyon süreci yaşıyorsunuz. Özellikle birinci ve ikinci dönemlerde, bölüme göre değişebilir belki ancak genelde derste anlatılanların %50’sini anlayabiliyorsunuz. Burada en önemli tavsiyem asla vazgeçmeyin. Almanya’da başarılı bir şekilde üniversite bitirmenin yolu devamlılıktan geçiyor. Türkiye’de birçoğumuz üniversite okurken dönem boyunca çok fazla çalışmayız, daha çok sosyal hayata önem veririz ve vize/final haftaları oturup gece gündüz sadece sınavı geçmeye yönelik çalışırız. Almanya’da ise önce sınavlara girmeyi hak etmeniz gerekiyor. Size haftalık ödev veya projeler verirler ve onları başarılı bir şekilde yaparsanız sınava girmeye hak kazanırsınız. Şayet eğitim alırken düzenli çalışırsanız, yani derslerinize günde, çok değil, 2-3 saat ayırırsanız bu iş olur. Ama her gün, yani öğrenciliği bir nevi yarı zamanlı memuriyet haline getirirseniz, şunu açıkça söyleyebilirim ki zamanla şunu fark edeceksiniz: Almanya’da sınav geçmek Türkiye’den çok daha kolay! Buna, her iki ülkede de eğitim almış biri olarak kendimi de örnek gösterebilirim.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederiz, sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben de DAS Akademiye çok teşekkür ederim. 10 yıldır Almanya’da bir dil kursunda yönetici olarak çalışıyorum. Şunu açıkça ve tüm samimiyetimle belirtmeliyim ki, kurum olarak bu işi Türkiye’de en iyi yapan kurslardan birisi DAS Akademie. Kendi öğrencilerime de tavsiye ediyorum.

 

Bu yazıyı sevdiyseniz bunları da sevebilirsiniz: telc Deutsch C1 Hochschule artık Almanya’da Üniversite okumak için yeterli!

Bu yazıyı sevdiyseniz bunları da sevebilirsiniz: telc Sınavı Çevre Ülkelerden Büyük İlgi Görüyor!

Bu yazıyı sevdiyseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz: telc Deutsch Sınavı Hangi Seviyelerde Yapılır?

%d blogcu bunu beğendi: