Almanya’da Üniversite Okumak ve Covid-19

DAS Zeitung olarak, Almanya’da eğitim alacak öğrencilerin, Covid-19 sürecinde neler yapmaları gerektiği konularından bahsetmek istedik. Bu yüzden Almanya’da üniversite okumak isteyenlerin yakından tanıdığı, EduKraft’ın kurucusu Sayın Yiğit Günal ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

– Dilerseniz öncelikle kısaca sizden bahsedelim. Yiğit Günal ve EduKraft’ı bize biraz anlatır mısınız?

Bir çok kişi beni Youtube videolarımdan tanıyor olabilir. Video içerik üreticisi olarak hayatıma devam ediyorum. Kanalımda özellikle Almanya’da yaşam, Almanya’da üniversite, sağlık personellerinin denklik işlemleri ve bolca da Almanca konusuna değiniyorum. Buna paralel olarak da EduKraft isimli firmamızla bu alanlarda danışmanlık hizmeti veriyoruz. Edu, Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler  için verdiğimiz danışmanlığımızı, Kraft ise Almanya’da çalışmak isteyen sağlık personelleri için yaptığımız denklik başvuru danışmanlığımızı ifade ediyor.

Kendi içimizde germanyEDU ve germanyKRAFT olarak 2 alt markaya ayrılıyoruz. Danışmanlık sektöründe 9 yıllık bir tecrübemiz var ve bu sadece Almanya üzerine edinilmiş bir tecrübe. Bu sektördeki en büyük otoritelerden biri olan  ICEF’ten sertifikamı 2013 yılında aldım. Yıllar içinde bir çok danışmanlık şirketinde çalıştım, ardından da İzmir ve İstanbul’da kendi ofislerimi açarak bir süre  hizmet verdikten sonra yüksek öğrenim için Almanya’ya geldim. Bu vesileyle EduKraft markamız ve Youtube kanalımız doğdu ve bu sefer bambaşka bir hizmet şekliyle çalışmaya başladık. Türkiye’de ilk kez “Modüler Yurt Dışı Danışmanlığı” ve Skype Görüşmelerini başlattık.

Yüzlerce memnun danışanımız oldu ve olmaya da devam ediyor. Butik bir firma olduğumuz için çok kısıtlı kontenjanla çalışıyoruz. Böylece yüksek hizmet kalitemizi de hep koruyoruz. Şimdi Almanya’da yaşıyorum ve  video içeriği üreticiliği ile danışmanlık işlerimi birlikte yürütüyorum. Güzel bir ekibim var ve aile şirketi olarak süreçlerimizi yönetiyoruz. Zaten danışanlarımız ve öğrencilerimizle de aile gibi, arkadaş gibi oluyoruz bir süre sonra. Bu sıcaklığı ve samimiyeti her zaman korumaya özen gösteriyorum.

– Covid-19 sürecinde Almanya’da üniversite okumak, başvurular yapmak için değişiklikler oldu mu? Okuyucularımıza bu konuda biraz bilgi aktarabilir misiniz?

Bu dönemde çok daha özenli ve dikkatli bir süreç yönetimi gerekti ve hala gerekiyor. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, başvurular kesintisiz devam ediyor. Okulun bulunduğu eyalete de bağlı olarak bir çok değişiklik oldu. Kimi okullar online derslere geçerken, kimi okullar fiziki derslere devam etti. Kimi okul ise başvuru tarihlerinde esnekliğe gitti. Bazılar ise online başvuru alarak geçici bir süreyle kargo talep etmemeye başladı. Bu durum zaten karışık olan başvuru sürecini tamamen karışık hale getirdi. Ancak başvuru öncesi her okulla tek tek iletişime geçerek ve her okuldan güncel bilgiler alarak ve başvuru sürecini yöneterek bunun da üstesinden geldik ve hatta krizi fırsata çevirdik. Kargo istemeyen okullara özellikle başvurarak öğrencilerimiz için başvuru maliyetlerini mümkün mertebe azalttık. Buradan başvuru yapacak öğrencilere şunu söyleyebilirim ki, şu anda başvuru yapmaya devam edebilirler.

Aynı zamanda yakından takip edilmesi gereken bir vize süreci söz konusu. Konsolosluk şu anda sadece direkt kabul alanlara ve bazı koşullarda (Almanca eğitiminden sonra bir daha sınava girmeden ve okula yeniden başvurmadan direkt okula başlayacaklara) vize veriyor. Bu pek nadir olan bir durum. Dil eğitimi ya da normal şartlı kabulle gidecek öğrenciler için ise henüz vize verilmiyor. Ancak aracı kurum idata randevu vermeye devam ediyor. Konsolosluk ise bazı başvuruları alıp içeride bekletirken, bazı başvuruları almıyor. Bu durum insanların kafasını ister istemez karıştırıyor. Ancak şartlı kabulle gidecek öğrencilerin bir süre daha beklemesi ve Konsolosluğun güncel bilgilerini takip etmesi gerekiyor. Bazı öğrenciler ise aldıkları okul online ders verdiği için şimdilik online Almanca derslerine katılarak devam ediyor.

Ayrıca Konsolosluk öğrencilerden derslerin fiziki olarak işleneceğini kanıtlayan bir yazıyı okullarından almalarını şart koşmuştu. Bu öğrencileri bir süre zor durumda bırakmıştı. Mecliste yapılan görüşmeler sonucu, öğrenciliğin sadece okula gitmek değil aynı zamanda kültürel bir adaptasyon olduğu kararına varılarak bu şart hemen kaldırıldı.

Umuyorum ki en kısa zamanda tüm öğrenciler için vize verilmeye başlanır ve herkes çok mücadele verdiği bu yolda hızla amacına ulaşır.

-Peki, “Modüler Eğitim Danışmanlığı” nedir?

EduKraft olarak Türkiye’de ve Almanya’da ilk defa uyguladığımız bir danışmanlık sistemi. Bu sistemde öğrenciler Almanya Üniversite Başvuruları sürecinde dilediği aşamada hizmet alabiliyor. Kimisi vize aşamasında, kimisi sadece okul seçiminde, kimisi de tüm süreç boyunca tam destek alabiliyor. Hatta en çok tercih edilen hizmetimiz bir seanslık Skype / WhatsApp görüşmelerimiz, diyebilirim.  Bu görüşmelerde kişilerin durumunu analiz edip, kişiye özel çözümler üreterek, bire bir yol haritası çiziyoruz. Böylece öğrenciler başvuru işlemlerine yatırım yapmadan önce kafalarındaki sorulara yanıt bulmuş oluyorlar. 1 – 2 sene öncesinden bile görüşmeler yapıyoruz. Onların süreci daha da sorunsuz işliyor, çünkü süreçle ilgili planlamayı birlikte önceden yapmış oluyoruz.

 

– Neden sınırlı kontenjan ile öğrenci alıyorsunuz?

Her başvuru dönemi belirli bir sayıda öğrencinin işlemlerini yürütebiliyoruz. Bu sayı çok düşük, çünkü tüm adaylara kişisel ve özel bir ilgi gösteriyoruz. Kendimizi butik bir danışmanlık firması olarak tanımlıyoruz. Bundan dolayı da çok mutluyuz.

-Sizi aynı zamanda bir Youtuber olarak tanıyoruz. Almanca videolarınız çok ilgi görüyor, Almanca’yı çok seviyorsunuz herhalde…

Sevmeden olmaz. 🙂 Tabii ki çok seviyorum. Ailemde herkes iyi seviyede Almanca bilir, ben de lisede Almanca okudum. Liseden sonra da Berlin’de 1,5 yıl kadar yaşadım. Şimdi de master eğitimim Almanca. Durum böyle olunca sevmemek mümkün değil. Ben başta Almanca olmak üzere dil öğrenmeyi çok keyifli buluyorum. Size birçok kapıyı açıyor.  Dünya ile olan bağlantınız artıyor. Her bildiğiniz dil daha fazla insan, daha fazla video, daha fazla kitap ve kaynak demek.

Almanca sınavlarından nasıl 100 alarak geçtiğimi anlattığım, sınavla ilgili çalışma yöntemlerimi paylaştığım videolar çok ilgi gördü.  Ancak hep söylüyorum bu kalıpların aynılarını değil  de benzerlerini oluşturmanızda fayda var. Zira partneriniz de videoyu izlediyse ve ezberleyip gittiyse…

Bir de bu tarz videolar çekenlere Edutuber diyenler var, ben bunlara hiç önem vermiyorum. Sevdiğim işleri yapıyor olmak en değerlisi. Ünvan ne olursa olsun.

-Almanya’da Üniversite Hayatı ile ilgili videolarınız da çok sayıda…

Evet. Onları eğlenceli buluyorum. Almanya’da üniversite okumak ve  genel olarak Almanya’da yaşam ile ilgili içerikler de paylaşmaya özen gösteriyorum. Bu tarz içerikler hem Almanya’da hayata hazırlananlar için bir rehber, hem de Almanca çalışmaları için iyi bir motivasyon kaynağı oluyor. Güncel olarak harcanan paraları bilmemiz, hali hazırda burada öğrenci de olmamız, aslında aileler için de, öğrenciler için de canlı bir rehber rolü üstlenmemizi sağlıyor. Onların karşılaşabileceği tüm olası sorunları anlatıyor, burada üniversite eğitimi almak isteyenleri nelerin beklediğini göstermeye çalışıyoruz. Günlük hayatta markette, kafede, resmi dairelerde ne olup bitiyor sürekli güncel içeriklerle paylaşıyoruz.

– Ayrıca 14 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek olan Webinar’dan da tüm okuyucularımızı haberdar etmek isteriz!

Evet, buradan duyuralım. Webinar boyunca hem Covid-19 ile üniversite başvurularında nelerin değiştiğini konuşacak hem de öğrencilerin sorularına yanıt bulmaya çalışacağız. Konuyla ilgilenen herkes için faydalı bir seminer olacağına inanıyorum.

– Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz Yiğit Bey. Umarız okuyucularımıza da faydalı olmuştur bu bilgiler. Size eğitim ve çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Ben teşekkür ederim. Umarım faydalı bilgiler aktarmışımdır.

 

Webinar’a kayıt olmak için burayı ziyaret edebilirsiniz: Kayıt Formu

Almanyada üniversite okumak yiğit günal

 

 

Bu yazı ilginizi çektiyse, bunlara da göz atabilirsiniz: Yurtdışında öğrenci olmak

Bir Yorum Yazın

%d blogcu bunu beğendi: