Almanya’ya Göç ve Gurbetçiler: Kısa Tarihçe
Türkiye ve Almanya arasında Osmanlı dönemine kadar uzanan bağların günümüzde en temel öğelerinden biri de Gurbetçiler ve Almanya’ya Göç gerçeğidir. Türkiye’den Almanya’ya göç ilk olarak 31 Ekim 1961 tarihinde yapılan Türk İşgücü Anlaşması çerçevesinde gerçekleşmiştir. 2. Dünya Savaşı sonrasında büyük bir işçi açığı bulunan Almanya bu eksiğinin yüzde 60’ lık kısmını Türk işçiler ile kapatmıştır.
Almanya’ ya gitmek üzere başvurular İstanbul’ da kurulan bir büroya gerçekleştiriliyordu. Başvuran kişiler de sıkı bir sağlık kontrolünden geçirilerek sağlıklı olanlar Almanya’ ya gönderilmek üzere seçilmekteydi. Seçilen Türkler Almanya’ ya üç günlük yapılan bir seyahat ile anca varabiliyorlardı. Yolculuk bittiğinde çalışacakları firmalardaki tercümanlar ile yapacakları işler anlatılıyordu ve yurtlara yerleştiriliyorlardı. Yeterli para biriktiren işçiler eşlerini de yanlarında getirebiliyorlardı. 1973 yılına kadar Türklerin Almanya’ ya göçleri devam etti. İşçilerin yanı sıra eşleri ve çocukları da Almanya’ ya gelince Türk nüfusu büyük bir artış gösterdi. 1973 yılında yabancı işçi sayısı 2,6 milyondu. Aileleriyle birlikte yaşayan yabancı sayısı da 4 milyona ulaştı. Sadece Türk işçiler ise 600 binlik kısmı oluşturuyordu. Aileler de işin içine girdiğinde Türk ailelerinin sayısı 900 bini buluyordu.
Ekonomik krizler sebebiyle 1974 yılında Almanya, yabancı işçi alımını durdurdu. Türkiye de krizden etkilendi. Almanya’ ya işçi olarak gidenler hem kendi durumlarını düzeltmek hem de ülkelerine katkıda bulunmak için Almanya’ da Türk ortaklı işler kurmaya başladılar. 1980’ li yıllardan sonra oldukça hızlı bir gelişme yaşandı. 1999 yılında Almanya’ da Türk işletmeleri hatırı sayılır ölçüde artış gösterdi. Bünyelerinde çalışan Türkler de Almanya’ daki Türk sayısını arttırıyordu.
1984 yılında Almanya “Geri Dönüşe Teşvik Yasası” adı altında, önceden gelen Türklerin ülkelerine geri dönmesini teşvik amacıyla bir yasa çıkarttı. Bu vesileyle 290 bin civarında Türk, Türkiye’ ye geri döndü.
Türkiye’ de 1970’ li yıllarda gerçekleşen terör olayları Almanya’ daki Türkleri de etkiledi. Özellikle 12 Eylül’ den sonra Türkiye’ den Almanya’ ya kaçışlar başladı. Daha sonraki dönemlerde yaşanan terör olayları Alman halkının Türklere karşı tavır almasına yol açtı ve çoğu Türk’ ün evleri kundaklandı.
Almanya’ya Göç ve Günümüz
30 Haziran 1999 yılında yapılan son verilere göre Almanya’da 2 milyon 33 bin 590 yabancı bulunmaktadır. Türkler de bu kısmın 570 binlik kısmını oluşturmaktadırlar.
Türkiye’ den göç eden göçmenler veya bilinen adıyla “Gurbetçiler”, Almanya’ da kendilerini birçok alanda göstermiştir. Daha çok kültür ve ekonomi alanlarında etkin olmuşlardır. El sanatları ve yemek sektöründe de etkin rol oynamaktadırlar. Günümüzde geçmişe göre 2. ve 3. nesil Türkler, Almanya` da daha iyi iş imkanlarına sahiptir. Bugün Almanya` nın ve Alman toplumunun bir parçası olan bu Türkler, Almanya` da siyasetten, spora, sanattan ticarete her alanda başarılı kariyerlere sahip olarak Almanya` nın gelişimine katkı sağlamaktadırlar. Ana vatanlarına olan bağlarını Türkiye’ ye yaptıkları yıllık tatillerle devam ettiren Göçmen ailelerinin bir çoğu, Hristiyan yaşam biçiminin hakim olduğu Almanya’ da, İslamî değerlere göre yaşamayı sürdürmektedir.
Listen to “Gurbetçiler ve Almanya’ya Göç” on Spreaker.
Bu yazıyı sevdiyseniz bunlara da göz atabilirsiniz: Almanya Bayrağı : Renkleri ve Anlamı
Geri bildirim: Yurt Dışında Kaç Türk Var ? - DAS ZEITUNG INFOBOX