Bilişim Teknolojileri Eğitimi Almak İsteyenler İçin Almanya Kapıları Açılıyor!
DAS Zeitung olarak, Almanya’da bilişim teknolojileri eğitimi almak isteyenler için yeni bir olanağı sizlere duyurmak istiyoruz! Bu alanda uzmanlaşmış olan Vektör Danışmanlık desteği ile hazırladığımız ve Almanya’da ücretsiz bilişim teknolojileri eğitimi almak ve sonrasında çalışmak isteyenler için çok kıymetli bilgiler içeren yazımız sizlerle!
Bilişim teknolojileri kapsamında erişilen son noktada, ülkelerin bu konudaki yatırım planlarını genişletirken, özellikle Almanya gibi gelişmiş ülkelerin bu konuya ayırdığı bütçeyi artırmasına yol açmış, ayrıca daha geniş istihdam programlarına yer vermelerine sebep olmuştur.
Ayrılan bütçelerin büyüklüğüne rağmen, günümüzde oluşan personel açığını ülke içindeki mevcut kaynaklardan karşılamak her geçen gün zorlaşmaktadır. Yurt dışından temin edilmek amacıyla, gelişmekteki ülkelerin genç nüfusuna artan ilgi her geçen gün fazlalaşmaktadır.
İstihdam edilmek istenen uzmanlık alanlarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün olabilir:
- Veri tabanı uzmanı
- Ağ uzmanı
- Web geliştirme uzmanı
- Aplikasyon uzmanı
- Donanım uzmanı
- Bilgisayar destek uzmanları
- Bilişim teknolojileri uzmanı vb.
Almanya’da Ücretsiz Bilişim Teknolojileri Eğitimi
Özellikle Almanya, bir taraftan yetişmiş, İngilizce ve Almanca seviyeleri uygun hazır adayları işe almak için girişimde bulunmakta; diğer taraftan da potansiyeli ve motivasyonu uygun, 18-30 yaş arası yabancı gençlere verdiği 3 yıllık uygulamalı eğitim ile bu ihtiyacın karşılanmasına destek vermektedir. Globalde yaşanan son gelişmelerin, özellikle teknolojik yatırımları hızlandırırken, şirketlerin bilişim teknolojileri uzmanı ihtiyaçlarını da artırdığını görüyoruz.
Online iletişim ve ticaretin çok hızlı yaygınlaşması birçok şirketin iştahını kabartırken, özellikle Almanya gibi gelişmiş ülkeler bu konudaki yatırımlara ayrılan bütçelerini yükseltmiştir. LinkedIn, Xing gibi birçok online platformda IT ilintili ilanların kayda değer bir oranda arttığı da gözlenmektedir. Bu konudaki gelişmelerin de beraberinde getirdiği ihtiyacı göz ardı etmek mümkün değil. Yazılım geliştiriciler, web tasarımcılar, veri tabanı yöneticileri, proje yöneticileri ve uygulama geliştiriciler en çok aranan profesyoneller olacaktır.
Mevcut ihtiyacın birçok kaynak aracılığı ile kapatılmaya çalışıldığına tanık oluyoruz. Özellikle Almanya’da bu ihtiyacın bir kısmı, 2-3 yıllık tecrübeli genç yeteneklerin yurt dışından temin edilmesi ile karşılanmaktadır. SKY Akademie gibi lise düzeyinde eğitim veren kuruluşlar, devlet ve bazı enstitülerin desteği ile Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden yaşları uygun (18-30 yaş arası) gençleri 3 yıllık (pratik + teorik) bir programla meslek sahibi yaparak bu calışmaya destek veriyor.
Vektör Danışmanlık ve SKY Akademie işbirliği ise, Türkiye’de ilgili yaş kriterlerine uyan, İngilizce (B2) ve Almanca (min. B1) seviyesindeki adayların, bu program sayesinde Almanya’da ücretsiz okumasına olanak sağlıyor ve yaşamlarında yeni bir pencere açıyor. DAS Akademie ise, farklı bir çok programda olduğu gibi, bu programlara dahil olmak isteyenlerin Almanca bilgilerine de katkı sağlamaya devam ediyor.
Dijitalleşmenin Etkisi
Almanya’daki şirketlerin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) krizinde, öncelikle bilişim teknolojileri uzmanı istihdamı arayışına girdikleri biliniyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), profesyonel iletişim ağı LinkedIn ile yaptığı bir araştırmanın sonuçları şu şekilde: Covid-19 salgınının istihdam talebi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu ve şirketlerde daha fazla dijitalleşmeye yol açtığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre, bu yılın Mart-Mayıs döneminde LinkedIn’deki iş ilanlarının sayısı yazılım ve bilişim teknolojileri sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı. Sağlık sektöründe artış ise yüzde 46 olarak kayıtlara geçti.
Bilişim teknolojileri donanımı ve ağ teknolojisi için iş ilanları ise yüzde 19 oranında artmıştır. Finans sektörü ve sanayi sektörü iş ilanlarında ise sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 35 düşüş görüldü. Ifo Yeni Teknolojiler Merkezi Direktörü Oliver Falck, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Covid-19 krizinde hükümet teşviklerinin dijitalleşmede daha etkili olması için deneyimli ve iyi eğitimli uzmanlara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu nedenle, ekonomik teşvik programı dijital beceriler eğitimini desteklemelidir.” ifadesini kullanmıştır.
Yazılım geliştiriciler, web tasarımcılar, veri tabanı yöneticileri, proje yöneticileri ve uygulama geliştiriciler en çok aranan profesyoneller olacaktır. Almanya’da çalışma izni için enformasyon dalında çalışanlar tercih edilmektedir. Sahip olduğunuz dereceye bakılmaksızın BeschV (Alman İstihdam Yönetmeliği) ve AufenthG (Alman İkamet Yasası) Bölüm 19c (2) uyarınca Almanya’da nitelikli istihdam elde etmek için oturma izni almak mümkündür. (bknz: Make it in Germany) Serbest seçimlik dört dersi Almanca seçerek Yabancı Diller Yüksek Okulundan sertifika alabilirsiniz. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, bilgisayar destek uzmanları için istihdam fırsatlarının 2016 ile 2026 arasında (diğer meslekler için ortalamanın çok üzerinde olan) % 11 artması beklenmektedir, bu da diğer meslekler için ortalamanın çok üzerindedir. Bu artışın nedeni, işletmelerin altyapı yükseltmelerinden kaynaklanan destek personeline olan talep artışıdır.
Bu yazı ilginizi çektiyse, bunlara da göz atabilirsiniz: Almanya Sağlık Personeli Eğitimi Şimdi Ücretsiz!
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.