Albert Einstein : Bir Dahinin Kısa Biyografisi
Albert Einstein, 14 Mart 1879’da Ulm kentinde dünyaya gelmiştir. Yaşamının ilk yıllarını Münih’te geçirdi. 3 yaşına kadar konuşamayan Einstein’ın bilimle tanışması bir pusula sayesinde olmuştur. Dört-beş yaşlarında hastalık sebebiyle yatarken, bir gün babasının kendisini sevindirmek amacıyla aldığı pusulayı incelemiş ve ibrenin hareketleri kendisinde büyük bir merak uyandırmıştı.
İlkokul eğitimini bir Katolik Hıristiyan okulunda alan Einstein, birinci sınıfı atlayarak geçmiş, diğer sınıfları da çoğu zaman birincilikle bitirmiştir. Ancak okulun ezberci eğitim sistemi ve katı kuralları kendisini rahatsız ediyordu. Altı yaşından on dört yaşına kadar aldığı keman dersleri sayesinde müzikle de arasında bir bağ oluşmuştur. Mozart ve Beethoven sonatlarını çalmaktan özellikle hoşlanmıştır.
Lise eğitimini ve yüksek eğitimini İsviçre’de tamamladı. Mezun olduktan sonra iki yılını öğretmen olarak iş arayarak harcayan Einstein’a, okuldan bir arkadaşının babası Bern Patent ofisinde iş bulmuş orada elektromanyetik cihazların patent başvurularını incelemiştir. Bu süreçte Mileva Maric ile evlenmiştir. 1909 yılında patent ofisindeki işinden ayrılmış ve Zürih Üniversitesi’nde kuramsal fizik profesörü olmuştur. Ancak 1914 yılında Mileva Maric ile ayrılarak Almanya’ya geri dönmüştür. 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.
Albert Einstein ve Bilime Katkıları
Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematiksel hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır. E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin gelişimine ışık tutmuştur. 1999’un sonlarında 100 ileri gelen fizikçiyle gerçekleştirilen milenyum oylamasında Einstein, tüm zamanların en iyi fizikçileri arasında 1. sırayı almıştır.
1933’te Almanya’dan ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. 1940’da Amerikan vatandaşlığına geçti ve ömrünün geri kalanını burada New Jersey eyaletinde geçirdi. Hayatı boyunca iki evlilik yaptı. İlk evliliğinden iki oğlu olmuştur.18 Nisan 1955’te, New Jersey Princeton Hastanesi’nde geçirdiği iç kanama sonucu yaşamını yitirdi.
Albert Einstein, pek çok popüler kültür ürünü için konu veya bir ilham kaynağı olmuştur. Einstein ayrıca kurgu eserlerde çılgın bilim adamı tipleri için de bir model olmuştur. Aşırı ifadeli suratı ve farklı saç modeli çoğunlukla taklit edilmiştir. Einstein, hayatı boyunca 300’den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150’den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. Bu gün bile, başarıları ve eserleri nedeniyle Einstein sözcüğü, “dahi” ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Geri bildirim: Friedrich Wilhelm Nietzsche - DAS ZEITUNG
Geri bildirim: Wilhelm Röntgen: Tıpta Çığır Açan Röntgen'in Mucidi - DAS ZEITUNG