Commodore 64 : Bir Nesil Onunla Büyüdü
DAS Zeitung okuyucuları için Infobox kategorimizde, 80’ler çocuklarının yakından tanıdığı ancak yeni kuşakların pek de aşina olmadığı bir efsaneyi tanıtmak istedik! Tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli Commodore 64!
Ağustos 1982’de 595$ fiyat ile piyasaya sunulmuş, fiyatı 1983’ün sonlarında 200$’a kadar indirilmiştir. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64’ün yaşam süresi boyunca (1982’den 1994’e) toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı. Ardından Alman Escom şirketi sadece 12 ay dayanabileceği bir Commodore macerasına girdi. 1995’te Escom, Commodore International’ın varlıklarına 14 milyon dolar ödedi. Commodore ve Amiga operasyonlarını ayrı bölümlere ayırdı ve Avrupa’da satılan bir PC hattında Commodore marka adını kullanmaya başladı. Ancak, kısa süre sonra aşırı büyüme nedeniyle para kaybetmeye başladı, 15 Temmuz 1996’da iflas etti ve tasfiye edildi.
80’lerde çocuk olmanın en güzel yanlarından birisiydi, bir Commodore 64 bilgisayara veya en azından Commodore 64 sahibi bir arkadaşa sahip olmak. Bugünün 30’lu 40’lı yaşlarında olan bu nesil için çok az şey, bir Commodore 64 kadar kalıcı izler bırakabilmiştir çocukluk günlerine. Ocak 1982’de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtılmış ve tüm dünyada büyük heyecan dalgası yaratmıştır. Genellikle C64 olarak ifade edilen Commodore 64, kalın bir klavye, bir teyp, kocaman bir adaptör ve joystick’ten oluşan kutu muhteviyatı ise halen hafızalarımızda. Commodore 64’lerini iş için kullanan veya ekstra ücret ödeyenler için ise bir donanım parçası daha vardı: 5,25 inçlik harici disket sürücüleri. Kartuşlar gibi daha birçok donanım parçası ise zaman içerisinde kısa bir süre bile olsa hayatımıza girip çıkmıştı.
Peki, neydi bu ilkel denilebilecek bilgisayarı bu kadar güçlü kılan ve hafızalara kazıyan? Çağına göre devrimsel bir teknoloji olmasıydı belki. Belki de şu anda neredeyse hiç kullanmadığımız joystick idi. Joystick ile oynanan oyunların tadını günümüzün modern gelişmiş oyunlarında bulamayanlar hala var. Belki de, bir türlü düzgün çıktılar alınmasa da, kılavuzlar sayesinde çocukların bile kodlama yapabildiği BASIC programlama dili veya mavi açılış ekranıydı. PRESS PLAY ON TAPE yazısı çıktığında kasetçaların “Play” tuşuna basmanın verdiği hazzı o dönemin çocukları yakından deneyimlemiştir! Her yeni kasette kafa ayarı yapmak için saatlerce uğraşmak da, oyun kasetleri için şehrin bir ucundan diğer bir ucuna gitmek de, Commodore 64′ ü annelerin günlerinde misafirliğe gelen komşu çocuklarından saklamak (en azından joystick’i yavaş kullanmasına uğraşmak) için inanılmaz bir efor sarf etsek de bir sihir vardı bu alette, daha sonra hiçbir cihazda bulunmayan.
Bu satırları yazmamıza vesile olan ise, bu çocukluk arkadaşımızın günümüzde “Commodore 64 Mini” ismiyle yeniden üretilmesi olmuştur. Eskisinin tadını verir mi bilemiyoruz ama nostalji yaşamak isteyenler için bu yeni versiyonu mutlaka tavsiye ediyoruz.
Bu yazıyı sevdiyseniz bunlara da göz atabilirsiniz: Berlin Duvarı Yıkılışı ve Almanya’nın Yeniden Birleşmesi
Kaynakça: Wikipedia