Geleceğe damgasını vuracak teknolojiler

Teknolojinin hızla büyüyerek hayatımızın her alanına girdiği bir yıla tanıklık ettik. 2016 yılında bu hız belli ki hız giderek artacak…Geçtiğimiz yıla damgasını vuran teknolojiler iş yapış biçimlerimizi de dönüştürdü. 2015 giyilebilir teknolojilerin, mobilin ve 3D dünyasının yılı oldu. İşte 2015’e damgasını vuran teknolojiler:

Giyilebilir teknoloji savaşları!

2014 yılında gündemimize daha çok giren giyilebilir cihazların 2015’te patlama yaptı. Sadece sağlık ve spor değil diğer birçok alanda da karşımıza çıkan bu cihazlarla yeni bir dönemin kapıları da aralandı. Bu teknolojinin 2018’de pazarlama hacminin 5,8 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.

Akıllı cihazlar çığ gibi büyüyecek

2013’te 8.7 milyar olan akıllı cihaz sayısının, 2020’de 50 milyara çıkması bekleniyor. 2015’te popülerliğinin artıran nesnelerin interneti ile kendi kendine haberleşen cihazların sayısı arttı. Mobilin yükselişe geçmesinin de bunda etkisi büyük. Birçok konuda birbiriyle iletişimde olan cihazlar insan hayatının emrine sunuluyor. Cihazlarımızın zekası da artmaya devam etti. 2015’te sadece teknolojik cihazlar değil otomobiller, çamaşır makineleri, buzdolapları ve hatta elektrik süpürgeleri de akıllandı. Türkiye’de ise, yapılan 4,5G ihalesinin akıllı cihazlara gösterilen rağbeti bu yıl daha da artıracağı tahmin ediliyor. Zira Nisan 2016’dan itibaren akıllı cihazlar artık daha hızlı internete kavuşacak.

Zahmet etmeyin! Beacon teknolojisi sizi bulacak

Beacon, Bluetooth low Energy (ble) teknolojisini kullanan düşük maliyetli bir verici. Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların akıllı telefon ve tabletlerine yakınlardaki ürünlerle ilgili lokasyon bazlı kişiselleştirilmiş indirim mesajları ve özel teklifler gönderiliyor. Mağaza içi cihaz kullanımında devrim yaratacak Beacon teknolojisi GPS’e göre adeta nokta atışı yaparak cihazlara bildirimler gönderebiliyor. Şu anda perakende mağazacılığın yüzde 1 tarafından kullanılıyor olsa da Business Intelligence’a göre ABD’deki en büyük 100 perakende zincirinin en az yarısı Beacon teknolojisi üzerinde çalışıyor.

3D yazıcılar geleceği inşa edecek

3D yazıcı satışları, malzemeleri ve ilgili servisleri ile piyasa hacmi, 2013’de global olarak 2,5 milyar dolara ulaşmıştı. Araştırma şirketi Canalys bu pazarın hızlı büyümeye devam etmesi ile 2018’de 16,2 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor. Henüz Türkiye’de yeterince iyi anlaşılamadığına inandığımız 3 boyutlu yazıcılar 2015 boyunca dünyayı kasıp kavurdu. Boyutları ve fiyatları giderek düşen, aynı zamanda kabiliyetleri de artan bu cihazlar hemen her türlü nesnesin basılmasını sağlıyor.

Büyük veriye daha yeni başladık

Büyük veri; toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri ,bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları vb. gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verinin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş biçimine deniyor. Büyük veri, bilgiye erişim ve en önemlisi bunların analizi 2016 yılında da en önemli rekabet avantajlarından olacak. 2016’da büyük veriyi yönetebilenler bir adım öne geçebilecekler. Sadece şirketler değil devletler arası rekabet açısından da en büyük güç “anında ve doğru bilgi”ye erişim ve anlamlı analiz ve yorumlar çıkararak, fayda ve değere çevirebilmek olacak.

Artırılmış gerçekliğimiz derinleşecek

İlk olarak askerlerin eğitiminde aktif olarak kullanılan artırılmış gerçeklik çözümleri, günümüzde pazarlama faaliyetlerinin bir parçası haline gelmiş durumda. Özellikle de eğlence sektöründe dikkatleri çekecek çalışmalarıyla günlük yaşamın bir parçası olmaya başlayan kavramın doğrudan markalara etkisi olması bekleniyor. Araştırma şirketi Gartner’ın raporuna göre, artırılmış gerçeklik teknolojisi kurumların iş akışı, çalışan eğitimleri, iş süreçlerinin düzenlemesi gibi konularda doğrudan kullanılabilecek.

Her yer ekran her yer dokunmatik!

Ekransız gösterim iletişim teknolojileri, cihazları küçülttükçe daha çok gündeme gelmeye başladı. Minik dokunmatik ekranlardan kurtulmanın tek yolunun herhangi bir yüzeyi ekrana çevirmek olabileceğinden yola çıkan şirketler bu alanda Ar-Ge’yi sürdürüyor. 2015’te de bu yatırımlara hız veren şirketler sanal gerçeklik gözlükleri ve biyonik kontakt lensler gibi ekransız gösterim teknolojilerini hayata geçirdi. Üç boyutlu hologramlar da 2015’te hızla gelişti. 2016 ise görüntülerin herhangi bir yere basitçe yansıtılması için değerli yatırımların yapılacağı bir yıl olabilir.

Geleceğe damgasını vuracak teknolojiler

Yazar: Mustafa Kaya Sönmeztürk

Kaynak: www.icerikfabrikasi.com

Bir Yorum Yazın

%d blogcu bunu beğendi: