Gizli Kahramanlar : Afette Rehber Çevirmenler
Gizli Kahramanlar : Afette Rehber Çevirmenler
DAS Zeitung’ un bu yazısını, yabancı dil bilgilerini belki de en gerekli anda kullanan ve bir çok kişinin hayatını kurtaran gizli kahramanlara ayırmak istiyor ve Dokuz Eylül Üniversitesi Afet Gönüllüleri ve Afette Rehber Çevirmenler Topluluğu (DEU-ARÇ) hakkında tüm okuyucularımızı bilgilendirmek istiyoruz. Faydalı olması ümidiyle…
DEU-ARÇ Gönüllülük ilkesine dayalı olarak doğal afetlerin etkisini azaltmaya yönelik çalışmalar yapan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 2017 başında kurulan bir öğrenci topluluğu. 2000 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren Afette Rehber Çevirmenlik Gönüllü Organizasyonu’ nu (ARÇ) model almakta ve işbirliği yapmakta.
ARÇ hakkında fikir edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Topluluk, temel afet bilinci, arama kurtarma, ilk yardım, afet psikolojisi, acil durum ve afet çevirmenliği gibi alanlara ilgi duyan ve bu alanlarda eğitim alıp, öğrendiklerini toplum yararına kullanmak isteyen kişilerden oluşuyor. DEU-ARÇ’ a tüm Dokuz Eylül Üniversitesi mensupları ve mezunları kayıtlı üye olabilmekte.
Topluluğun amacı, halkı doğal afetler konusunda bilinçlendirmek, ilgili eğitimleri almalarını sağlamak, AFAD ve afet çalışmalarında önemli rol oynayan STK’ lar ile işbirliği yaparak doğal afetlerin etkisini azaltmaya yönelik çalışmaların içinde olmak, şeklinde özetlenebilir.
Topluluk hedeflerini şu şekilde tanımlıyor : “İzmir Afet Müdahale Planı ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer almak ve afet durumunda uluslararası afet yardımlaşması kapsamında ülkemize gelecek olan yabancı ekipler ile yerel ekipler arasındaki iletişimi sağlama konusunda aktif rol almak.”
DEU-Afet Gönüllüleri ve Afette Rehber Çevirmenler Topluluğu yeni faaliyete geçmiş bir topluluk olarak öncelikle üye alımlarına ve çeşitli toplantılar yapmaya odaklanıyor. Bunun yanında afet çalışmaları ile ilgili etkinlik ve toplantılara destek veriyor ve eğitimleri organize ediyor.
Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı
27 Şubat 2017 tarihinde, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Doğal Afetlerde Kadınlar Çalıştayı” na birçok kamu kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütü katılım göstermiş olup, DEU-ARÇ, çalıştayın organizasyonel tarafında 7 üyesi ile görev almıştır.

DEU-ARÇ 1. Gönüllü Eğitimi
8-9 Nisan 2017 tarihlerinde DAS Akademie sponsorluğunda ve yine bir DAS Akademie hizmeti olan DAS Kreativraum ’da 2 tam günlük DEU-ARÇ gönüllü eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitim programında yer alan seminerler sırasıyla: „Afet Gönüllüsü Olmak“ (ARÇ), „DEU-ARÇ /Tüzük – İç Tüzük – İşleyiş“ (DEU-ARÇ), „Afette Rehber Çevirmenlik Nedir“ (ARÇ), „Afette Rehber Çevirmenliğin İşlevleri“ (ARÇ), „Afet ve Toplum“ (ARÇ), „Afet Yönetimi“ (ARÇ), Uluslarararsı Afet Yardımlaşması“ (ARÇ), „Afet Psikolojisi“ (TPD İzmir), „Medikal Kurtarma Çalışmaları“ (UMKE), „Afet Koşullarında İletişim ve Telsiz“ (TRAC İzmir), „Depremin Yapılara Etkisi“ (İMO İzmir), „Arama Kurtarma Çalışmaları“ (AFAD), „Afet Ortamında Çalışma“ (ARÇ), „ARÇ Çalışma İlkeleri“ (ARÇ), „Bilgi Kaynakları & El Kitapçığı“ (ARÇ), „Konu ve Terim Çalışması“ (ARÇ), „Hareket Planı ve İletişim Zinciri“ (ARÇ & DEU-ARÇ), „Sözlü Çeviri Senaryo Çalışması“ (ARÇ) şeklindedir.


Sizler de bu gönüllü kahramanlar ve yaptıkları birbirinden güzel çalışmalar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanarak topluluğa ulaşabilirsiniz:
Topluluk Başkanı: Gözde Kaya
Topluluk Danışmanı: Öğr. Gör. Ayşegül Başer
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.