İsviçre Resmi Dili ve Ülkeye Yakından Bakış

İsviçre resmi dili Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça olmak üzere dört resmi dile sahip olan, muazzam doğası ile tüm dünyanın gözde ülkelerinden biri. Her daim karla kaplı olan Alpleri ve sayısı 1500’ü geçen berrak gölleri bu ülkeyi bir masal diyarı kılıyor. Aslında İsviçre dendiğinde akla çikolata ve Alp dağları geliyor olsa da bilinmeyen pek çok yönünün olduğunu belirtebiliriz. Bunlardan biri de ülkede insanların birkaç dil biliyor olmalarıdır. Ancak bundan pek söz etmez, övünülecek bir durum olarak görmezler. Bu nedenle aslında İsviçre halkının yabancı dil bilgisinin bu denli fazla olduğu pek yayılmış bir bilgi değildir.

Aslında çok sayıda dil bilmeleri, tarihte pek çok dilin buluştuğu bir konumda olmasından da kaynaklanıyor. Farklı dil grupları dağlarla birbirinden ayrılmış durumdayken bu bölgede yaşayan halk dağın diğer bölümüne geçtikçe farklı dil de öğreniyormuş. Günümüzde ülkenin 4 resmi dilinin bulunması da bunun net bir örneği diyebiliriz. Bu yüzden Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşça İsviçre resmi dili olarak kullanılıyor.

İsviçre Resmi Dili Almanca da olan Yemyeşil Bir Ülke

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre en eski demokrasi geleneklerini devam ettiren bir ülke. Pek çok konuda karar alınmadan önce halka danışılıyor. Özerk bir yapıya sahip olan kantonlar ve bölgeler var. Bir arada uyum içerisinde yaşıyor olmaları ve bundan tüm halkın hoşnutluğu bu ülkeyi farklı kılan unsurlar arasında yer alıyor.

1848 federal anayasanın uygulanmaya başlandığından beri İsviçre, Dünya üzerinde eşi benzeri olmayan bir hükûmet sistemi olan doğrudan demokrasiye ev sahipliği yapar. Parlamenter demokrasinin vazgeçilmez ögeleri olan meclis ve konseyler de bulunduğundan kimi zaman bu sistem yarı-doğrudan sistem olarak da adlandırılır. İsviçre doğrudan demokrasisinin federal düzeydeki araçları halkın hakları denilen anayasal girişim ve referandumdur. Kanton ve belediye düzeyinde de bu araçlar daha geniş ve farklı olarak uygulanır.

Meclis tarafından onaylanmış bir yasanın geçerliliğini sorgulamak isteyen bir grup yurttaş eğer yasanın çıkmasından sonraki 100 gün içinde yasaya karşı 50.000 imza toplayabilirlerse federal bir referandum isteğinde bulunabilirler. Bu durumda yasanın kabulü ya da reddi için ulusal düzeyde ve basit çoğunluk ile karar verilen bir oylama yapılır. Federal bir yasaya karşı sekiz kanton birleşerek de referandum isteğinde bulunabilir.

Ülkenin nüfusu 8 milyon ancak 4,5 milyon silah bulunuyor. Bu bilgiye bakarak suç oranının yüksek olduğunu düşünmeyin, dünya genelinde suç oranı en düşük ülkeler arasında İsviçre de yer alıyor. Bu arada nüfusunun % 23’ü gibi yüksek bir oranı yabancılar oluşturuyor. Ülkenin en temel ihraç ürünü ise çikolata ki bu konuda çok söz söylemeye gerek yok. Ayrıcaİsviçre’nin en büyük ticari ortağı da Almanya’dır.

Bilinmeyen yönlerinden biri de herhangi bir nükleer saldırı durumunda tüm halkı barındırabilecek sığınakların mevcut olması. Yolların tümü bariyerleri sökülerek uçak pistine dönüşebilecek şekilde dizayn edilmiş durumda. Son olarak İsviçre’nin başkentinin de olmadığı bilgisini aktaralım. Çünkü anayasası buna göre düzenlenmemiş.

Economist Intelligence Unit’in araştırmasına bakılacak olursa “Yaşanacak en iyi ülke” İsviçre! Bu arada İsviçre’nin sıralamada birinci olduğu bu listede Türkiye 51. Sırada yer alıyor.

 

Bu yazıyı sevdiyseniz bunlara da göz atabilirsiniz: Avusturya Ana Dili ve Ülkeye Yakından Bakış

Kaynakça: Wikipedia

One thought on “İsviçre Resmi Dili ve Ülkeye Yakından Bakış

%d blogcu bunu beğendi: