Türk Alman Üniversitesi Hakkında Detaylı Bir İnceleme!

10 Nisan 2010 tarihinde İstanbul’da kurulan Türk Alman Üniversitesi hakkında detaylı bir yazı hazırlayarak, üniversiteyi DAS Zeitung okuyucularına tanıtmak istiyoruz.

Türk Alman Üniversitesi (TAÜ), İstanbul’un Beykoz ilçesinde, Türk yükseköğretim mevzuatına tabi olarak kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında 8 Mayıs 1957 tarihinde imzalanan ve Türk-Alman kültür ilişkilerinin temelini oluşturan, Kültür Anlaşması’na dayanarak kurulmuştur. Anlaşma ile fikir, sanat ve bilim alanlarında işbirliği düzenlenmektedir. İki ülke arasındaki bilimsel ilişkiler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına kadar dayanmaktadır.

Türk Alman Üniversitesi (TAÜ), kuruluş amacını şu şekilde tanımlamaktadır; “Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırmak ve öğretim alanlarında birleştirmek ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel iş birliğine önemli katkılar vermektir.”

Bir devlet üniversitesi olan TAÜ’de öğrenim ücretsizdir. Öğrenime başlamak için Almanca bilme şartı aranmaz. Öğrenim programlarının lisans düzeyinde ağırlıklı olarak Almanca olması sebebiyle, çok dilli (multilingual) bir üniversitedir. Programların Almanca ağırlıklı olması sebebi ile lisans programına başlayacak öğrenciler için bir yıllık Almanca hazırlık eğitimi verilmektedir. Yüksek lisans programlarında ise ihtiyaç dahilinde eğitim Almanca ve İngilizce olarak verilebilmektedir. Ayrıca Alman paydaş üniversitelerle yapılan işbirlikleri çerçevesinde Türk üniversite diploması yanında Alman üniversite diploması (‘double degree’ veya ‘joint degree’ şeklinde) verilmesi de planlanmıştır.

TAÜ’de eğitim verilen fakülte ve lisans bölümleri şu şekildedir:

Fen Fakültesi

  • Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
  • Moleküler Biyoteknoloji
  • Enerji Bilimi ve Teknolojileri

Hukuk Fakültesi

  • Özel Hukuk
  • Kamu Hukuku

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • İşletme
  • İktisat

Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi

  • Kültür ve İletişim Bilimleri
  • Psikoloji
  • Sosyoloji

Mühendislik Fakültesi

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği

Şu an için lisans düzeyinde 17 bölümde eğitim sunan Türk Alman Üniversitesi aynı zamanda Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile de yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır. Eğitim programlarının çeşitliliği ve sürdürülebilirliği ile yurtdışında bulunan en büyük Alman üniversitesi olma özelliğini taşımaktadır.

Türk Alman Üniversitesi İşbirliği Partneri: Alman Konsorsiyumu (K-TDU)

Her iki ülkenin bilim ve kültür anlayışının gelişmesine katkı sağlayacak ortak bir düşünce platformu olması gerektiği düşüncesi ile Mayıs 2008’de imzalanan anlaşma ile kurulması planlanan TAÜ, işbirliği partneri olarak Alman Konsorsiyumu ile birlikte çalışmaktadır. Konsorsiyuma 37 Alman üniversitesi ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) üyedir. Devletlerarası antlaşma, Konsorsiyumu bir devlet üniversitesi olan TAÜ’nün Alman partneri olarak kabul etmektedir. Ortak araştırma ve eğitimin kalitesi ile başarısı için her iki taraf birlikte hareket etmektedir. Federal Alman Meclisi eski başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth Konsorsiyum Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Türk Alman Üniversitesi kampüs

Alman dilinde eğitim, Almanya’da eğitim ve staj imkanı, akademik kadronun kayda değer oranda Alman öğretim üyelerinden oluşması, Beykoz’da 12 hektarlık bir alanda kurulmuş olan Türk Alman Üniversitesi’ni ayrıcalıklı kılan temel yapı taşlarındandır. Türkçe ve Almanca eğitim programları seçkin Türk ve Alman bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. Türk-Alman Üniversitesi Konsorsiyumu partner olarak bu sürece destek vermiştir. TAÜ’de akademisyenlerin bir kısmı, kurumun Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile anlaşması dolayısıyla, DAAD tarafından sağlanmaktadır. Dolayısıyla her bölümde birçok Alman öğretim görevlisi bulunmaktadır. Bu durumun en büyük avantajlarından biri de, hem anadili Almanca olan kişilerden eğitim alma fırsatını hem de Alman eğitim sistemine entegre olabilme şansını yakalamaktır.

Eğitim Sistemi ve Yurt Dışı İmkanları

Lisans programına başlamadan önce verilen bir yıllık Almanca hazırlık eğitimi konusuna biraz daha değinelim. Bir eğitim yılı boyunca günde 6 saat, haftanın 5 günü Almanca eğitimi verilen hazırlık sınıflarında A-1 seviyesinden C1 seviyesine kadar eğitim bulunmaktadır. Eğitim yılı sonunda TestDaF sınavına giren öğrenciler sınavda belirtilen seviyeyi geçmeleri halinde lisans programlarına başlamaktadır. Lisans programlarında Almanca eğitim içeriği %30 ile %100 arasında değişim göstermektedir.

Türk Alman Üniversitesi’nde eğitim görmenin en büyük avantajlarından birisi de yurtdışı eğitim olanaklarının çokluğu ve çift diploma (‘double degree’ veya ‘joint degree’ şeklinde) imkanıdır. 37 Alman üniversitesinin üye olduğu konsorsiyum dahilinde, her bölümün birlikte çalıştığı bir veya birkaç Alman üniversitesi bulunmaktadır. Öğrenciler, eğitimlerinin 2. senesinde Mevlana Programı altında, DAAD ve TEV bursları ile eğitimlerinin bir yılını Almanya’daki anlaşmalı olduğu üniversitede tamamlayarak çift diploma sahibi olmaktadırlar. Çift diploma sahibi olmanın yanı sıra, aynı zamanda bölüm kontenjanlarına oranla yüksek kontenjanlar ile Erasmus programına katılım imkanı sağlayan TAÜ, bu alanda birçok olanağı da bünyesinde barındırmaktadır.

Eğitim kalitesi,  yurt dışı eğitim imkanları ve daha birçok sebeple Türkiye’de sayılı üniversitelerden biri olan Türk Alman Üniversitesi, yetiştirdiği kalifiye öğrencileri ve iki ülke arasındaki kültür ve bilim işbirliğine yaptığı katkılar dolayısıyla saygın bir kurum olarak, öğrencilerin tercih ettiği bir üniversitedir.

2 thoughts on “Türk Alman Üniversitesi Hakkında Detaylı Bir İnceleme!

%d blogcu bunu beğendi: