Wilhelm Röntgen: Tıpta Çığır Açan Röntgen’in Mucidi
Siz sevgili DAS Zeitung okuyucuları için faydalı olacağına inandığımız bir biyografi hazırladık. Tıpta ve birçok bilim alanında başarılı çalışmalara zemin hazırlayan X ışınlarını keşfedip röntgeni icat eden ünlü bilim insanı ve mucit Alman fizikçi Wilhelm Röntgen hayat hikayesi ile DAS Zeitung’da.
Wilhelm Röntgen Kimdir?
Wilhelm Conrad Röntgen, 27 Mart 1845’te Almanya’nın Remscheid şehrinde doğmuştur. Bir tüccar ve kumaş üreticisinin tek çocuğu olan Conrad Röntgen, 1848 yılında ailesiyle birlikte Hollanda’ya taşınmış ve burada büyümüştür. Eğitim hayatına yatılı bir okul olan Martinus Herman van Doorn Enstitüsünü’nde başlamıştır. Daha sonra kötü bir şekilde atılacağı Utrecht Teknik Okulu’nda eğitim hayatına devam etmiştir. 1863 yılında başka bir öğrenci tarafından yapılan şaka nedeniyle suçlanmış ve okuldan atılmıştır. Okul hayatında pek başarılı olmasa bile, mekanik nesnelerin inşasında gayet parlak bir tablo çizmiştir. Bu yeteneği, deney düzeneklerini inşa etmesinde fayda sağlamıştır.
Wilhelm Conrad Röntgen 1865 senesinde fizik eğitimi almak için Utrecht Üniversitesi’ne girmiştir. 1869 senesinde ise Zürih Üniversitesi’nden makine mühendisliği alanında doktora derecesi almıştır. Mezuniyetini tamamladığı andan itibaren August Kundt’un asistanı olmuş ve aynı yıl Kundt ile beraber Würzburg’a, üç yıl sonra ise Strasbourg’a gitti. Kariyerinin ilerleyen yıllarında New York’taki Columbia Üniversitesi’nden gelen daveti kabul etmesine rağmen, patlak veren 1. Dünya Savaşı sebebiyle kariyerinin geri kalanında da Münih’te kalmıştır.
X Işınlarının Keşfi
Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen 1895 yılının bir kasım gecesinde, yanlışlıkla tıbbın kaderini sonsuza değiştirecek olan X ışınlarını keşfetmiştir. Bir gün Crookes Tüpü üzerinde elektriğin etkilerini gözlemlemek için çalışmaktayken, elektrik açık olduğu esnada arkasındaki fosfor kaplı levha üzerinde bir parlama fark etmiştir. Bunun nasıl mümkün olduğunu düşünüp Crookes Tüpü’nün üzerini parlamayı tamamen emeceğini düşündüğünü siyah kartonla kaplamıştır. Fakat fosfor kaplı levha parlamaya devam etmiştir. Bu aşamada Wilhelm Röntgen, tüp içerisinde katot ışınlarından farklı bir ışının varlığını keşfetmiştir.
Wilhelm Conrad Röntgen’in X Işınları üzerine yaptığı çalışmalarda eşi Anna Bertha Ludwig de aktif rol oynamıştır. Anna Bertha Ludwig X Işınını denemek için eline radyoaktif madde sürmüş ve elini floresan plaka arasına yerleştirmiş, bu şekilde 15 dakika beklemiştir. Bu işlem sonucunda, elinde bulunan kemiklerin görüntüsüne ulaşılmıştır.
Tüm bu olaylar sonucunda Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen X Işınlarını keşfetmiş ve tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.
Bu yazıyı sevdiyseniz bunlar da ilginizi çekebilir: Albert Einstein : Bir Dahinin Kısa Biyografisi
Kaynakça: www.wikipedia.com
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.